Sfaturi practice

Pentru a conserva in timp splendoarea inerenta si rezistenta aparte a finisajelor din lemn, trebuie sa aveti in vedere cateva sfaturi esentiale pentru evitarea degradarii sau chiar a distrugerii treptate a structurii de lemn:

 • Pentru curatarea prafului si a mizeriei foloseste o carpa de bumbac curata iar apoi aspira tot praful folosind accesoriile mici (pentru a putea patrunde in toate rosturile) de la aspirator.

 • Pentru curatarea petelor si a murdariei in exces foloseste:

  • ori un spray sau ceara de mobila (pe care o verifici in prealabil pe o suprafata mica pentru a fi convins ca nu dauneaza lemnului tau) pe care il (o) aplici conform instructiunilor

  • ori, daca nu ai astfel de produse, amesteca 5l de apa calduta cu jumatate de cana de detergent lichid de vase. Se curata murdaria si petele pe bucati mici folosind o carpa umezita si stoarsa bine dupa care se lustruieste lemnul cu o carpa uscata.

 • Pentru curatarea lemnului patat cu vopsea se foloseste detergent universal diluat in apa calda. Se ia un prosop si se umezeste cu detergent diluat, dupa care se stoarce bine si se curata suprafata de men murdara. Se clateste apoi cu apa calda, curata si se lustruieste apoi cu o carpa uscata.

Majoritatea oamenilor sunt de parere ca desprafuirea periodica este suficienta pentru intretinerea lemnului. Aceasta operatiune este intr-adevar necesara, dar nu suficienta. Lemnul este sensibil la schimbarile de temperatura, lumina si umiditate, prin urmare pentru o ingrijire adecvata trebuie sa tineti cont de toti acesti factori.

 • Nu folositi curatatori ieftini sau solutii care contin amoniac

Este adevarat ca sumele mari nu va pot garanta calitatea, insa este la fel de adevarat si faptul ca cele mai ieftine produse de curatat existente pe piata sunt cele care conduc cel mai adesea la deteriorarea lemnariei. Asigurati-va ca agentii de curatate nu sunt foarte puternici, nu contin amoniac si nu au efecte negative pe termen lung. Pentru stergerea prafului folositi carpe moi si produse cu un continut scazut de detergent. Ultima aparitie in domeniu sunt lavetele de microfibra, care pot curata diverse suprafete (lemn, sticla etc.) fara a fi nevoie de folosirea solutiilor speciale.

 • Informati-va asupra naturii lemnului si a finisajelor, inainte de a le curata

Lemnul este variat ca esenta si configuratie, iar mobilierul este executat intr-o multitudine de stiluri, compozitii si finisaje. Este foarte important sa stiti cu ce fel de lemn aveti de-a face si care este suprafata de care trebuie sa va ocupati, inainte de a alege metoda de tratare a acestuia. Cel mai in masura sa va ofere aceste detalii este cel care va vinde produsul finit, in cazul in care nu gasiti aceste informatii in catalogul firmei. Trebuie sa stiti ca finisajele vechi necesita o ingrijire speciala, in timp ce finisajele moderne, cum sunt cele tratate cu lacuri catalizate (pre- sau post-), ofera suficienta protectie.

 • Tineti mobilierul din lemn departe de lumina soarelui

Amintiti-va, ca regula de baza, ca lumina directa a soarelui nu este buna pentru niciun fel de mobila, tablou sau fotografie. Este intotdeuna recomandat sa tineti mobilierul si obiectele decorative departe de soare, in conditii stabile. Utilizati o solutie de tratare a ferestrelor, daca este necesar, asigurandu-va ca razele UV nu patrund in interior.

 • Controlati temperatura si umiditatea

Paharele sau recipientele cu un continut prea fierbinte sau prea rece, care vin in contact cu o suprafata din lemn, duc la decolorarea acesteia. De asemenea, orice lichid varsat pe obiectele din lemn, va fi "inghitit" si va deteriora suprafata. Excesul de umiditate duce este absorbit de lemn care se umfla, iar dupa o perioada de timp crapa. Temperatura si umiditatea sunt esentiale in mentinerea calitatii lemnului, iar in cazul in care acestea au o valoare constanta lemnul va fi pastrat in forma buna mai mult timp.

 • Lacuiti lemnul periodic, apeland la un profesionist

Lacuirea este o activitate care necesita o grija aparte, prin urmare este bine sa fie facuta de un profesionist. Lacul este o substanta transparenta ce nu acopera aspectul natural al lemnului si nu trebuie sa contina substanta coloranta; acesta da o infatisare decorativa, protejeaza impotriva apei de ploaie, soarelui, ciupercilor, putregaiului si conditiilor atmosferice. Pentru a lacui o suprafata din lemn este necesar ca respectiva suprafata sa fie pregatita in prealabil: curatarea de praf, grasimi si murdarie, smirgheluirea in sensul fibrei lemnului, aplicarea unei substante protectoare si a gruntului etc. Ceea ce trebuie sa retineti este periodicitatea cu care sa efectuati lacuirea: o data pe an, maximum la doi ani. De restul lasati specialistii sa se ocupe.

 • Folositi operatiuni simple pentru a preveni deteriorarea pe termen lung

Nu uitati sa aveti in vedere partile componente mai putin vizibile ale obiectelor din lemn, care sunt in general neglijate, conducand in final la deteriorarea intregului obiect. Utilizati remedii inteligente pentru a repara defectele minore. De exemplu: o parte de ulei de lamaie in combinatie cu 3 parti de ulei de masline poate fi considerat un bun agent de lacuire.

 • Curatarea icoanelor pe lemn

Icoanele pictate pe lemn se curata cu o bucata de material din bumbac moale pe care o inmuiati intr-un amestec de o parte otet de mere, cu o parte untdelemn. Se lasa sa se usuce, dupa care se sterge cu o alta carpa uscata.

 

Puteti plati online cu card bancar, in 6 rate prin Bonus Card Garanti, Card Avantaj, StarBT, Alpha Card, cu ordin de plata, ramburs, numerar sau prin POS la sediul societatii.
Cresterea competitivitatii S.C. Younique Advisers S.R.L. prin implementarea de sisteme informatice de comert electronic, B2C, B2B.
Proiect cofinantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala

O Solutie E-commerce